top of page

Voorbeeld brief naar een supermarkt

Beste [………………………..]

 

Wij schrijven u over het Sinterklaasfeest, en meer bepaald de figuur van Zwarte Piet. De heftige discussie daarrond in de Nederlandse en Belgische media de afgelopen maanden zal u niet ontgaan zijn.

Als klant will ik graag mijn ongenoegen uiten over de Zwarte Piet figuren (chocolade, marsepein, decoratie) die worden verkocht in uw supermarkt. 

 

Ik vraag u om even stil te staan bij de oorsprong van deze figuur, gezien de referentie die ze is naar een donkere vlek in het Nederlandse en Belgische verleden.

 

Waarom is Zwarte Piet een probleem:

  • Zelfs al is Zwarte Piet vandaag niet meer racistisch bedoeld, toch heeft de figuur haar wortels in een koloniale tijd, toen zwarte mensen beschouwd werden als minderwaardig. Het viscerale racisme dat zwarte ministers in Frankrijk en Italië op dit moment te beurt valt, louter omwille van hun huidskleur, wijst er helaas op dat dit biologisch racisme nog niet uitgeroeid is.

  • De traditie van het ‘zwart maken’ van een blank gezicht verwijst naar de praktijk op het einde van de 19de eeuw van de zogenaamde ‘minstrels’ of ‘golliwogs’: vermakelijke figuren die zwarte mensen stereotypeerden op een denigrerende manier (http://black-face.com/).

  • In de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk zijn zulke figuren door campagnes van de burgerrechtenbeweging verdwenen. In Vlaanderen en Nederland leven ze kritiekloos voort. Nederland was een van de laatste landen om de slavernij af te schaffen, België heeft zijn onsmakelijke verleden in Congo nog niet verwerkt. De jaarlijkse viering van Zwarte Piet herinnert op een pijnlijke manier aan die donkere vlek op onze geschiedenis, één waarmee we moeilijk in het reine zullen komen als we ook de figuur van Zwarte Piet niet in vraag kunnen stellen.  

  • Het verhaal dat Zwarte Piet zwart is door de schoorsteen is natuurlijk onzin, gezien je niet met kroeshaar, oorringen, een witte kraag en dikke rode lippen uit een schoorsteen komt (al deze kenmerken verwijzen naar de ‘kindslaven’ van de 19de eeuw – zie figuur hieronder). Dit werd zelfs toegegeven door de Nederlandse ‘Hoofdpiet’: “Nee, Zwarte Piet is geen schoorsteenveger. Dat is wel de doorzichtigste smoes waarmee we ons van het ongemak met de knecht van Sinterklaas af denken te maken. Zwarte Piet is een vrolijk relikwie uit racistische tijden, dat staat wel vast.[1]”. Zie bijvoorbeeld de afbeelding hieronder van een kindslaaf uit de 16de eeuw.

 

 

 

 

Stuur een brief naar je supermarkt en deel de reactie met ons. Indien je akkoord gaat, kunnen we ook je brief en/of reactie publiceren!

© Privécollectie . Dame met een brief, geflankeerd door een blanke bediende en een jonge zwarte, geschilderd door Eglon van der Neer in 1680.

Uw supermarkt zoals elk jaar Sinterklaas artikelen tentoonstellen om te verkopen. Zolang u de Zwarte Piet beelden blijft verkopen zullen onze kinderen telkens weer met de stereotype beelden geconfronteerd worden als ze door de winkelgangen van uw supermarkt stappen. Men zegt vaak dat kinderen toch kleurenblind zijn, en Zwarte Piet niet als een zwarte man zien. Niets is minder waar gezien heel veel donkere mensen rapporteren dat ze zwarte piet zijn genoemd. Ook toont wetenschappelijk onderzoek overtuigend aan dat zelfs driejarigen al onbewust subtiele stereotypen rond afkomst en kleur

hebben opgepikt van volwassenen[2].

 

Als belangrijke supermarkt in Belgie heeft u een belangrijke sociale rol te vervullen. Stereotyperende beelden uit een pijnlijk verleden horen niet thuis in een multiculturele samenleving. Ik hoop dat u de beslissing neemt, in navolging van grote winkelketens in Nederland zoals Hema en Albert Heyn, om zwarte piet afbeeldingen uit uw supermarkt te weren.

 

Hopend op een positief antwoord,

 

Met vriendelijke groet, 

 

[………………………..]

 

 

 

(1) http://www.nrc.nl/nieuws/2013/10/22/hoofdpiet-maak-mij-minder-zwart-en-minder-knecht/

(2) http://www.psychologytoday.com/blog/developing-minds/201304/are-kids-racist

 

 

 

CONTACTEER:

- Delhaize, Carrefour, Aldi, Lidl, Colruyt

- Uitgevers van zwarte piet boeken

- De Jury voor ethische praktijken inzake reclame: contact

bottom of page